Over Santanera

Op deze pagina kunt u wat wetenswaardigheden over Bruno Santanera lezen. Er is in Godlinze (Groningen) onder zijn bezielende leiding in het verleden een beelden en antiquiteitenmuseum ontstaan. Alle kunstobjecten zijn in het verleden getaxeerd en vele al verkocht door o.a. Christies en Jan Pieter Chlerum.

Ansichtkaart uit 1972 beeldenmuseum Godlinze.

Marmeren Beeldhouwwerk (Bianco Carrara) anno 1600. Afkomstig van een kerkhof te Genua Italië. Verkocht en geplaatst op het kerkhof van Midwolde.

Ansichtkaart 1972 ingang beeldenmuseum Godlinze.

Kruisbeeld anno 1700 (een van de grootste in Nederland – 7m hoog). Bruno Santanera kreeg hiermee problemen met de plaatselijke gereformeerden die wel in het kruis geloven maar niet in de Corpus. Hij heeft het kruis verwijdert en verkocht, het staat nu ergens in Limburg.

Bruno Santanera voor de deur van de kerk Santa Maria Degli Angeli in Rome. Waar hij een bezoek bracht aan Don Gregorio afkomstig uit Kief, Rusland die op die dag 100 jaar werd.

Foto 1. Foto van een meteoriet.

Foto 2. Een Foto van een doorgesneden meteoriet. De samenstelling is ijzer/nikkel. De figuren die te zien zijn worden de figuren van Widmanstatten genoemd.

Foto 3. Van een plak van deze meteoriet is een borstkruis gemaakt voor Paus Giovanni Paolo II. Met 800 gram 24 Krt. Goud. Gegeven tijdens een bezoek in de plaats Desio (Milaan It)

Foto 4. Paus Giovanni Paolo II.

Tijdens de bouw in 1969 van het museum in Godlinze stuitte een graafmachine op een steen bij de ingang van het museum die daardoor doormidden spleet. De buurman dhr. Dijkhuizen vind de steen waarvan de nerf duidelijk een kruis laat zien en geeft deze aan Bruno Santanera. Voor Bruno was deze vondst een zegen.

Bruno Santanera in zijn studeerkamer. Op de achtergrond links is een houtsnijwerk van Christus en rechts een tabernakel te zien.

Bruno Santanera in 1970 bij de opening van het museum.

“Ik zeg je, Godlinze wordt beroemd als recreatiedorp. Honderden bussen zullen hier naar toe komen, duizenden mensen zullen zich vermaken in Godlinze. Bruno Santanera staat met gespreide armen in het hart van zijn direktiekeet. Zijn donkere ogen blikkeren en het zou niemand hebben verbaasd als op dat moment de hoge hemel was verduisterd en grillige bliksemtekens de toorn van de Italiaan hadden omkranst. Haagse courant 10-5-1972. Citaat uit het boek ” Mijn strijd in Godlinze”. Tussen 1969 en 1982 zijn er 2.500.000 bezoekers geweest in het museum.

Bruno Santanera met zijn dochter Fiordistella voor een zandstenen beeldhouwwerk van San Franciscus da’ Assisi.

Bruno Santanera met een 17e eeuws beeldhouwwerk van San Giusseppe (St. Jozef) gemaakt van wit marmer uit Carrara, Italië.

Bruno Santanera bij een zandstenen beeldhouwwerk van de Heilige Maagd Maria (ca 1600).

Herkomst van de Familie Santanera Italie.

Dit is een envelop die de nonnen van het bejaardenhuis “Santanera” op het “Santaneraplein” aan Bruno Santanera hebben geschreven. Het familiewapen en titel ” Markies” is gegeven door Koningin Christina van Zweden in 1532 aan Francesca Maria Santanera, die volgens de geschiedenis een van haar persoonlijke adviseurs was.

Hippolytuskerk uit Delft afgebroken in 1973.

Meneer Santanera op de foto met de kerktoren in zijn tuin waar hij begint te graven… omdat hij de kerktoren rechtop wilde zetten in de tuin, maar de vergunning wordt niet verstrekt, de reden; het gemeentebestuur was bang dat de toren hoger zou worden dan de kerktoren van Godlinze. Bruno Santanera heeft een oplossing: en komt in de krant met de stunt om de kerk in grond te plaatsen met een trap er helemaal omheen naar beneden waar op de bodem een marmeren bord ligt met het opschrift Luctor et Emergo. Zo ver komt het niet, het einde van het verhaal is dat Bruno Santanera bekend maakt dat Godlinze het enige dorp in Nederland is waar een kerktoren horizontaal ligt.

Bruno Santanera Bij een Bas-reliëf van kalkzandsteen, het wonder van de vijf broden en twee vissen van Jezus.

Bruno Santanera met op de achtergrond een door Rafaele Lucchesi perfect geschilderde kopie uit 1898 naar de Maddonna della Seggiola van Raffaelo Sanzio uit 1500.

Bruno Santanera, gefotografeerd in zijn tuin voor de bioscoop en tv-dokumentaire “Twee Italianen” uit 1994. Later is deze dokumentaire op tv uitgebracht door de NCRV.

Dit is een kort overzicht van de verzameling die ik over de jaren heb opgebouwd. Helaas moet ik afscheid nemen van veel van deze werken omdat niemand in mijn familie de collectie wil voortzetten. Ik wens de koper dan ook veel plezier op mijn site en veel succes.

Was getekend Bruno Santanera.